Minä

 

Olen 33-vuotias. Asun Loimaalla ja opiskelen lääketiedettä Turun yliopistossa nyt kuudetta eli viimeistä vuotta. Aiemmin olen valmistunut sairaanhoitajan ammattiin Tampereen ammattikorkeakoulusta sekä ylioppilaaksi Haapamäen yhteiskoulun lukiosta, Keuruulta.

Harrastuksiini kuuluu musiikki sen kaikissa muodoissa. Harrastan erityisesti raskaampaa musiikkia ja klassista. Käyn ahkerasti raskaamman musiikin keikoilla eri paikkakunnilla ja pyrin aina olemaan paikalla jos Loimaalla jotain tällaista järjestetään. Omat instrumenttini ovat viulu ja alttoviulu. Tällä hetkellä soitan alttoa sinfoniaorkesteri Akademiska Orkestern vid Åbo Akademissa Turussa, mutta olen vuosien varrella esittänyt musiikkia laidasta laitaan kansanmusiikista jazziin ja iskelmästä progemetalliin. Musiikki on mielestäni tärkeä yhteisöllisyyttä lisäävä tekijä ja virkeä ja monipuolinen musiikkielämä edistää hyvinvointia.

Toinen rakas harrastukseni on luontoretkeily ja ylipäätään luonnon ilmiöiden tarkkailu. Itse olen kiinnostunut erityisesti lintujen tarkkailusta. Vaikka Loimaata pidetäänkin saviseutuna täällä on myös paljon hienoja luontoarvoja jos vain osaa katsoa. Esimerkiksi Loimijoki on omanlaisensa ekosysteemi, jonka eliöstön turvaaminen on tärkeää. Jokiympäristö tarjoaa myös jokivarren asukkaille ainutlaatuisia virkistäytymismahdollisuuksia. Vaikka maatalousympäristön biodiversiteetti ei vedäkkään vertoja koskemattomalle luonnolle on syytä muistaa, että monet lajit myös viihtyvät ihmisen muovaamassa ympäristössä. Yhtenä esimerkkinä tästä on Loimaan nimikkolintu peltopyy.

Olen aiemmin ollut ehdolla kuntavaaleissa 2017, joissa tulin valituksi 1. varavaltuutetuksi vasemmistoliiton listalla. Turun yliopiston ylioppilaskunnan edustajistoon olen ollut ehdolla kahdesti, puoluepoliittisesti sitoutumattomalla TYRMY-listalla ja kerran Turun ViVan listalla, ja olenkin myös ViVa-listan n-sijan varaedaattori. Olen seurannut tiiviisti poliittista keskustelua ja viimeaikaiset myllerrykset niin valtion kuin maailman politiikassakin saivat minut lähtemään ehdolle myös eduskuntavaaleihin. Koen, että juuri nyt yhteiskuntamme heikoimmat tarvitsevat puolustajaansa enemmän kuin koskaan. Työssäni sairaanhoitajana ja lääkäriharjoittelijana näen aitiopaikalta koko ihmisyyden kirjon niin hyvässä kuin pahassa. Koen, että ilmeisesti seuraavalle hallituskaudelle siirtyvässä sote-uudistuksessa tarvitaan myös käytännön työntekijän näkemystä sosiaali- ja terveysalasta kuten myös tieteellistä tutkimusta terveydestä ja sairaudesta päätöksenteon taakse. Päätöksiä ei voida tehdä ainoastaan tunnepohjalta.

Tieteellinen ajattelu on minulle tärkeää ja pyrin aina käyttämään mielipiteenmuodostuksen ja päätöksenteon taustalla tieteellisestä tietoa mikäli sellainen on mahdollista. Pyrin seuraamaan tiedeuutisointia ahkerasti myös oman alani ulkopuolelta. Luonnontieteet ovat erityinen kiinnostuksen kohteeni. Peräänkuulutan myös mediakriittisyyttä ja mielipiteiden erottamista faktoista. Täysin tieteelliseen tutkimukseen perehtymättömän voi olla vaikeaa erottaa oikeaa tieteellistä tutkimusta pseudotieteestä ja denialismista. Siksi minusta tärkeää on oikean tiedon jakaminen avoimesti ja monikanavaisesti. Esimerkiksi kunnalliset kirjastot ovat tässä tärkeässä asemassa. Uudet panostukset varhaiskasvatuksesta aina yliopistokoulutukseen parantavat kansalaisten mahdollisuuksia pärjätä informaatioähkyn ja kaikenlaisten valeuutisten ja mukatieteiden ristitulessa. Yliopistojen tutkimusrahoitusta valtiontaholta on lisättävä kaikille aloille, eikä odottaa, että kansantaloutta kohentavat innovaatiot vain tupsahtavat jostain.

Viimeisenä tärkeänä näkökohtana ajattelumaailmastani haluan nostaa esiin feminismin. Kyllä, tuon pelottavan f-sanan. Minulle feminismi on ajattelun apuväline, joka auttaa näkemään epätasa-arvoista yhteiskuntaan ylläpitävät rakenteet. Minusta toimivassa yhteiskunnassa on ehdottoman tärkeää, että kaikilla yhteisön jäsenillä on yhtäläiset osallistumismahdollisuudet. Vaikka feminismin ajatellaan ajavan vain sukupuolten välistä tasa-arvoa on tasa-arvon käsite oikeasti paljon laajempi. Emme voi hyväksyä yhteiskunnassa minkäänlaista syrjintää perustui se sitten ikään, sukupuoleen, seksuaaliseen suuntautumiseen, yhteiskuntaluokkaan, asemaan työelämässä, varallisuuteen, etnisyyteen, vammaan tai sairauteen. Toimiva yhteiskunta tarvitsee meitä kaikkia ja syrjintä tulee lopulta yhtesikunnalle kalliimmaksi kuin kaikkien yhtäläisen osallistumisen mahdollistaminen.

 

Luottamustoimet:

Loimaan seudun luonnonsuojeluyhdistys ry:n hallituksen jäsen 2011-2014

Turun yliopiston raskaan musiikin ystävät ry:n hallituksen jäsen 2013-2015, puheenjohtaja 2016 ja hallituksen jäsen 2017 ja 2019

Akademiska Orkestern vid Åbo Akademi, nuotistonhoitaja 2015-

Loimaan kaupunginvaltuusto, vasemmistoliiton 1. varavaltuutettu 2017-

Loimaan hyvinvointivaliokunta, jäsen 2017-

Loimaan sivistysvaliokunta, varajäsen 2017-

Varsinaissuomen aluepelastuslaitoslautakunta, jäsen 2017-

Loimaan strategiatyöryhmä, jäsen 2018-

Loimaan seudun työttömät ry. hallituksen jäsen 2019-